Nedan visas inlägget du valde. Kopiera URL-adressen om du vill dela just detta inlägg med en person eller på sociala medier. Gå tillbaka

 • Israel & Palestina, våren 2013

  Uppdaterat den 1 februari 2016 | resor | 17 bilder

  Foto: Camilla Dotevall

  Den tionde april begav sig musiklinjen till Israel/Palestina med en kunnig Lars-Inge i spetsen. Vår första hotellvisit var i Bethlehem där vi bodde fyra nätter och blev väl omhändertagna. Med tanke på att vi hade en körkonsert varje dag hann vi se och uppleva otroligt mycket under denna vecka. Här följer några exempel.

  En dag blev vi indelade i grupper som blev bjudna på lunch hos palestinier. De visade sin bästa sida vad gäller matlagning. Efter måltiden fick vi se skicklig hantverkskonst i form av krubbor och figurer i olivträ. Kvinnorna ägnade sig åt broderi och smyckeskonst.
  En trång gata, som så många andra i Bethlehem. Folk såg att vi var turister och överallt hörde man någon ropa välkommen. Aningen större gata i Jerusalems judiska marknadsområden, dock lika trång vid den tidpunkten då judarna förbereder sig inför Sabbaten. Två timmar senare var det tomt på gatan och butikerna var stängda. I Jerusalem besökte vi även Klagomuren, Gravkyrkan, Getsemane trädgård och fler platser alla borde besöka. Vi var uppe på Olivberget och gick långs med Via Dolorosa. Det var långt, och det var varmt, men jag kunde inte tillåta mig själv att sucka. Jag hade ju varken blivit slagen eller blivit tvingad att bära ett tungt kors.
  Utbyte på en skola i Jerusalem. Här visade vi varandra vad vi sjunger i våra körer.
  Fantastiska pitabröd åt vi flera gånger om dagen. Till frukost, förrätt och ibland även till huvudrätt. Röran av kikärtor, hummus, blev en härlig upplevelse för många av oss. Som så många andra röror serverades den tillsammans med pitabröden till förrätt som följdes upp med falafel. Till middag var det vanligt att vi blev bjudna på kyckling och pommes.
  Efter fyra nätter tog vår skickliga busschaufför, Muhammed, oss vidare mot Haifa. Med start i Taybeh och medverkan i gudstjänst åkte vi genom Jordandalen och stannade för att fota den vackra utsikten. Här bland bergen var det lättare att sätta sig in i vissa bibelberättelser. Grottorna gjorde att man kunde föreställa sig Jesu grav, till skillnad från Gravkyrkan i Jerusalem som de tror är den riktiga platsen. Inne i Gravkyrkan gick man till höger och uppför trappan för att komma till Golgata, och till vänster för att se graven. Det gick liksom inte att tänka sig att Jesus dog där, i byggnaden. I Jordandalen såg jag även framför mig hur David blev jagad av Saul och gömde sig i grottor. Men man kunde ändå inte fatta hur det kunde vara för Jesus när han blev prövad där i öknen. Vilken uthällig man!
  Vi stannade även till vid Genesarets sjö för en bensträckare. Väl framme i Haifa bemöttes vi av charmiga nunnor och vacker utsikt. En mycket trevlig stad.
  Måndag i Ibbelin, med fokus på konflikten. Vi besökte en skola som startades just för att föra samman barn från alla tre religioner i området, alltså kristna, muslimer och judar. Hittills har de bara kristna och muslimska elever men inom lärarkåren finns alla tre religioner representerade, vilket är positivt då det bildas kontakter på vuxen nivå. Här fick vi höra den mest positiva inställningen angående konflikten. Läraren som delade sin åsikt med oss pratade mycket om förlåtelse och kärlek, med betoning på hoppet. Kören på bilden sjöng för oss, under ledning av mannen med fiol.
  Frivilliga i klassen fick testa på att spela trumma. Efter att ha gått igenom grunderna ställde kören upp så de kunde musicera tillsammans. På kvällen sjöng vi i deras "konsertsal". Scenen var så liten att bara kompet fick plats, kören stod nedanför. Efter att vi sjungit några låtar, tog barnkören över. Så växlade vi några gånger. Trevligt utbyte det där!
  Sista dagen innan hemresan bestod mestadels av rundtur i Haifa. En guide tog oss till Bahai-templet och Karmel som var sevärda platser, men överdrev ofta då han ville visa oss var hans dotter hade pluggat, var den senaste olyckan hade inträffat och andra mindre relevanta platser. Men vi tycker om vår guide och han kom på vår sista konsert med kören som blev en riktig höjdarkonsert. Folk pratade med oss efteråt och gav oss uppmuntran. Att kunna glädja människor på det sättet ger så otroligt mycket tillbaka.
  Resan har varit fantastisk på många sätt. Musiklinjen fick chansen att åka till ett land vilket flera i klassen aldrig skulle välja om de reste på egen hand. Vi har fått uppleva, se och höra både skrämmande och fantastiska ting som gav mersmak. Jag är säker på att flera av oss kommer återvända för att äta mer hummus, se fler fina platser och höra om fler vinklar av konflikten. Tack Israel för den här gången.

  Text: Hila Lideberg